Wednesday, February 8, 2017

 12:50 PM         No comments

3 TIP KHAS UNTUK ORANG YANG BARU NAK BERNIAGA

.

1. Time yang fleksibel bukan untuk anda. Anda perlu disiplin

.

Kalau anda rasa nak buka ikut suka anda. Dan nak tutup ikut suka anda. Jawapannya. Tahun depan anda dah buat bisnes lain

.

2. Money freedom pun bukan untuk anda. Anda kena budget betul2.

.

3. Ikut cakap mentor. Mentor suruh gali lubang sedalam 100 meter. Dan anda akan jumpa air. InsyaAllah.

.

Anda tak sabar. Anda gali 10 meter dalam. Pastu tukar lubang lain. Sampai 10 lubang. Kerjanya sama berat. 100 meter jugak gali.

.

Hasilnya tak sama. Anda tak jumpa air tu.

.

Jangan terkesan dengan bisnes yang macam-macam.

.

Usahakan 1 dulu sampai jumpa air. Pastu kalau nak diversify. It is up to you. U know ur strength.

.

TAPI

Ingat kisah Steve Job masa mula2 ambil alih balik Apple. Dia buang semua non-core business

Ingat kisah Tony Fernandes. Focus on airline till succeed. Then he assigned new CEO. After that he moves on.

Sir Ken Robinson kata

Jika anda tidak bersedia melakukan KESILAPAN

Anda takkan cipta sesuatu yang ORIGINAL. ASLI

P/s Saya teringat 3 bulan yang pertama dalam bisnes. Setiap hari 9 to 5. Without fail.

Saya ke market place. Cari klien. Angkat meja. Angkat kerusi. Muka tebal. Buka booth. Call sana. Call sini.

Skrip presentation caca marba. Jalan je.

Rejection biasa la.

Apakah perkara paling BURUK akan berlaku, kalau kena reject.

Luka ke? Berdarah ke? Mati ke?

Kena gali lubang sampai 100 meter.

Alhamdulillah dapat 90 klien lebih kurang dalam masa 3 bulan. Semuanya dari Allah.

Dan satu lagi kena ingat. Kita kena betulkan yakin kita. Kita usaha sungguh-sungguh. Tapi yang bagi rezeki pada kita ialah Allah. Supaya kt tak bongkak, takabbur. Tengok - cara inilah berjaya

Seperti doa yg kita baca bila keluar rumah:

Bismillahi tawakkal tu 'alAllah

La hau la wa la quwwatailla billa..

.

Dengan nama Allah, aku berserah diri kepada-Nya, dan tidak ada daya dan kekuatan kecuali dengan pertolongan-Nya

Semuanya dengan pertolongan Allah.

Ustaz kata jangan kata macam ni

"Kita yakin dengan Allah tapi kita kena usaha" - bahaya kata2 macam ni sebab kita menafikan Allah.

Sebaliknya kita kena kata

"Kita usaha sungguh2 Tapi yang bagi rezeki ialah Allah"

Kata2 macam ni menafikan makhluk. MengISBATkan Allah.

Wallahua'lam

Kredit to : Arif Ismail

#ArifIsmailMySifuInUnitTrust
#PerundingUnitAmanah
#BinaDanaPersaraanAndaSekarang
#2020quitegomen





Reaksi:

0 ulasan:

Post a Comment

Google+ Followers

Google+ Badge

Popular Posts

Categories

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...