Saturday, February 4, 2017

 10:40 AM      No comments

Saya jumpa Michael Jordan.

.

Saya tanya
"Apa yang kau rasa membuatkan kau jauh meninggalkan pemain lain. Apa benda yg buat kau maju ke depan untuk personal dan team kau bro"

.

Agak-agak apa dia jawab?

Adakah bakat semuladi yg dberi oleh Allah?

Adakah kemahiran?

Adakah strategi?

.

Michael bagitau saya:

"Ramai orang ada bakat yg diberi oleh Allah.

Apa yg menjarakkan saya dalam semua aspek kehidupan adalah...

Awak takkan jumpa orang yang lebih kompetitif dari saya ni bro.

Saya takkan berpuas hati untuk dapat no 2 dalam setiap perkara."

.

Kenapakah Michael Jordan All-American, All NBA greatest basketball player of all time boleh cakap macam tu.

Then we must know a little bit of his history or background.

Michael tak masuk dlm list player kat sekolah menengah pun. Nama sekolah. Laney High School.

Tapi dia telah menukarkan rentak permainan SELAMANYA.

Satu hari Michael telah dikeluarkan dari list player sekolah.

Dia balik rumah dan menangis sepanjang tengahari tu.

Kerja lebih mudah. Kita nangis je. Pastu give up.

SEBALIKNYA. Michael tukarkan pengalaman perit tu kepada SEMANGAT MEMBARA (burning DESIRE)

Dia sasarkan satu standard yg LEBIH TINGGI

.

Dia telah merubah dan membuat satu KEPUTUSAN (DECISION).

KEPUTUSAN yang sebenar dan sangat kuat.

Bukan sahaja mengubah hidup dia. Bahkan mengubah dunia sukan

Dia BERTEKAD (DETERMINED) bukan sahaja untuk menjadikan team dia team yang terbaik. Bahkan dia ingin jadi terbaik di dalam court.

Untuk mencapai cita-cita yang tinggi ini. Michael buat apa yang semua orang2 yang berjaya buat.

1. Tetapkan Matlamat (SET GOAL)
2. Ambil tindakan pantas dan besar
3. Cari coach sebelum masuk university

Setiap hari 6 pagi. Coach letakkan dia dalam court. Kena intensive drills.

Dia juga berazam untuk timggikan badan dia spy dpt membantu pasukan.

Kat sekolah dia sengayut. Tinggi dia menjadi 6 kaki 2 inci.

Bila anda strecth diri anda. Anda dpt capai impian. The power of stretching

Michael praktis setiap hari. Sampai masamya. Michael terpilih mewakili university.

LEBIH KUAT BERUSAHA
LEBIH BERTUAH ANDA AKAN JADI

Ada orang takut nat tetapkan MATLAMAT.

Takut tak tercapai. Malu.

Apa yang kita tak faham.

Tetapkan matlamat adalah separuh dari mencapai matlamat.

KENAPA kita perlu tetapkan MATALAMAT?

Supaya beri kehidupan kita yang lebih fokus

Dan

Untuk menggerakkan ke arah matlamat yang hendak dicapai.

Pada permulaannya, memilh MATLAMAT akan memberi kesan yang kecil nampak-nampaknya lah

Macam bila kita naik kapal besar di lautan luas. Kapten kapal mungkin ubah laluan beberapa darjah.

Ia takkan dapat dirasai dalam masa beberapa minit.

Setelah berjam2 atau berhari2. Baru kita nampak perbezaannya. Ia membawa kita ke destinasi yg lain.

Makanya in conclusion

Untuk kita keluarkan diri ini dari keadaan complacent. Keadaan selesa ini.

Kita perlu buat banyak perubahan

Kita perlu tetapkan banyak matlamat

Michael cakap. Setelah dia berusaha bertahun-tahun. Getting in shape. Build confidence

Saya belajar suatu yang sangat penting

"Kejayaan saya bergantung kepada BERBUAT YANG TERBAIK - bukan kadang-kadang tapi ISTIQAMAH"

Ringkasan bacaan buku Tony Robins pagi ni masa breakfast

Arif Ismail
Coach

P/S. Siapa nak cari coach macam Michael Jordan carik tu. Pm saya. Sy jadi coach anda. Kita hancurkan fikiran orang lain yang kata anda tak boleh buat. Anda berangan je lebih.

#ArifIsmailMyPublicMutualCoach
#ArifIsmailMyUplinePublicMutual





Reaksi:

0 ulasan:

Post a Comment

Google+ Followers

Google+ Badge

Popular Posts

Categories

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...