Sunday, January 22, 2017

Rezeki kita memang banyak namun kita tidak sedarinya, kerana kita selalu beratkan rezeki adalah pada zahir sahaja, iaitu bersifat kebendaan dan boleh dilihat seperti rumah, duit, emas makanan dan sebagainya.

Allah sudah menjelaskan: "Sungguh Allah melebihkan sebahagian daripada kamu atas sebahagian yang lain dalam rezeki" (Al-Nahl 16: 71)

Kadar rezeki antara kita memang berbeza. Jika kita ada rumah sebuah, kawan kita ada tiga buah. Jika kita pakai kereta Saga, jiran kita pakai kereta Mercedes. Demikian kita membandingkan rezeki. Lalu kita merasakan rezeki kita sedikit.

Walhal berbezanya rezeki kita bukan hanya pada rezeki zahir sahaja. Cuba lihat pada daerah rezeki rezeki lain batin yang kita ada. Dalam pada teman kita berjawatan tinggi tercari-cari masa untuk bersama keluarganya, kita punya banyak rezeki masa untuk diluangkan bersama keluarga. Dalam pada dia sakit kepala melayan karenah manusia, kita pula bahagia sahaja melayan telatah anak-anak.

Sungguh mungkin rezeki zahir kita sedikit, bagaimana pula dengan rezeki batin? Campur, tolak rezeki zahir dan batin, mungkin rezeki kita paling banyak daripada dia.

"bukanlah kekayaan itu pada banyaknya harta. Namun kekayaan itu kaya jiwa" - Riwayat al-Bukhari

Credit to: Majalah Solusi 99





Saturday, January 21, 2017

Perjalanan di dunia memang penuh dengan bengkang-bengkok.

Jarang² ada yang lurus kecuali jalan ke akhirat.
.
Mengapa harus berputus asa.
Usahalah lagi.

Jalan A buntu, berhenti dan cuba jalan B dan seterusnya jalan² sampai ketemu titik jaya.
Usaha setiap insan berlainan.
.
Panduan mungkin boleh diberikan sama.
Namun, perlaksanaannya mungkin berbeza².
Berfalsafah dalam penulisan kekadang itu perlu.
Asalkan waktu perlaksanaan dalam pekerjaan kena tegak khusyuk!

.
Ps: Follow guru bukan sembrono. Adaptasikan panduan dengan situasi kendiri. Yang lakukan usaha itu bukan lagi guru. Itu adalah diri sendiri dan rahmat dari Illahi!





*INFO SIHAT*
      
1. Wanita dilarang menarik barang berat tapi harus menolak.
Juga elakkan membawa barang2 berat. Ini adalah kerana urat saraf wanita yg cepat lemah.
                          
2. Jalan 50 langkah memperbaiki tulang tubuh. Naik 20 anak tangga memperbaiki tulang lutut. 

3. Kopi tidak disarankan bagi WANITA, karena dapat menyebabkan osteoporosis dan mempercepat monopause.

4. Rebus 10 helai daun salam dgn 2 gelas air, minum tiap hari selama 12 hari untuk menurunkan kolestrol dan darah tinggi.

5. Penyebab darah tinggi adalah kekurangan kalsium. Tembikai adalah sumber kalsium. Disarankan tembikai kuning.

6. Jus pear + strawberry 4 buah menaikkan daya tahan tubuh.

7. Anggur hitam kuatkan jantung, anggur hijau melangsingkan tubuh, anggur merah melebarkan pembuluh darah agar tidak tersumbat. Bertindak sebagai anti kolesterol.

8. Labu kuning baik untuk mempertajam daya ingat anak, dimakan oleh wanita hamil lebih baik. Untuk lelaki dewasa, labu berguna untuk menghasilkan sperma berkualiti.

9. Pisang untuk yg sering kram dan senggugut.

10. Manggis paling baik untuk tulang.

11. Paprika menyembuhkan diabetes, sakit tulang dan anti kanser.

12. Apple + buncis di juice bersama dapat menjadi obat pankreas / diabetes.

13. Makan sayuran hijau siang hari, bertindak sebagai anti stroke.

14. Sayur memastikan protein tidak menjadi kanser.

15. Sayur memastikan karbo tidak menjadi diabetes.
          
*Panduan Kesihatan*
+++++++++++++++++

01. 🍴Makan sebelum tidur boleh menyebabkan kanser lambung kerana usus tidak dapt  istirahat.

02. 🍴Hanya boleh makan 4 butir telur🍳 seminggu. Kalau lebih tidak baik.

03. Tungking ayam 🐔 mengandungi karsinogen, penyebab kanser.  Jangan✋ makan tungking ayam.

04. Makan buah 🍇🍒🍉🍓🍑🍈🍌 seharusnya sebelum makan, bukan selepas makan.

05. Masa haid jangan✋ minum teh ☕ lebihh lagi teh hijau, sebaiknya makan sesuatu yg boleh menambah darah.

06. ✋Kurangkn minum susu kacang dan jangan tambah telur dan gula pada minuman anda.

07. ☝Makan tomato semasa atau selepas makan. Jangan waktu perut kosong.

08. ☝Tiap pagi bangun tidur minum 1⃣ gelas air putih bisa cegah batu hempedu. Dua gelas untuk mengaktifkan organ2 dalaman.

09. 3 jam sebelum tidur😴 jangan makan boleh jadi kegemukkan.

10. ⛔Jangan minum teh susu atau (teh tarik / buble tea) kerana tinggi kalori tinggi lemak tidak bergizi dan boleh kena darah tinggi & kencing manis.

11. ⛔Jangan makan roti yg baru keluar dari ketuhar atau oven.

12. ⛔Charger jangan dekat tempat tidur, mesti berjarak 30 cm lebih.

13. ☝Tiap hari minum air 🔟 gelas boleh hindari penyakit pundi kencing.

14. 🌞Siang hari perlu banyak minum air putih, 🌚malam hari perlu sedikit minum air putih.

15. ☝Minum kopi jangan lebih 2⃣ cawan sehari, boleh menyebabkan insomnia iaitu sukar tidur dan gastrik.

16. ☝Jangan makan makanan yg tinggi lemak karena perlu 5⃣~7⃣ jam pencernaan, mengakibatkan darah terpusat pada pencernaan dan mengakibatkan ngantuk😴 kerana otak kekurangan oksigen.

17. ☝Setelah jam 5⃣ ptg jangan⛔ makan banyak kerana tubuh kita tidak perlu banyak kalori.

18. ☝🔟 jenis makanan sehat:
Ikan laut dalam, pisang, limau bali, roti penuh gandum, sayur bayam, bawang putih, labu, susu rendah lemak, daging ayam, buah ceri.

19. ☝Kurang tidur dapat melemahkn otak.

20. 🍋🍋🍋
Lemon panas membunuh sel kanser.

Tolong kongsikan. Semoga bermanfaat 😊





Thursday, January 19, 2017



Gambarajah di atas menunjukkan carta alir bagi permohonanRumah Mesra Rakyat.

Boleh jugak rujuk laman web rasmi SPNB.



Saya ada bisnes. Saya ada produk utk di jual & of course saya mahu orang beli produk saya.
.
Tapi saya tak suka memaksa. Saya blast sms, whatsapp, post kat fb,  bagitau ade promosi, bagitau kelebihan. Tapi kalau "dia" diam, saya takkan paksa. Kalau dia seperti 50,50, saya explain lebih lanjut. Saya kuatkan dengan testimoni. Apa manfaat yg dia akan dapat jika "dia" mencuba produk saya.
.
Kalau "dia" masih diam, saya hanya teruskan langkah yg tak pernah putus saya buat : berdoa pada Allah utk gerakkan hatinya utk memilih produk saya & semoga produk saya memberi manfaat kesihatan yg bagus utknya.
.
.
Saya tak suka memaksa, mamatikan atau memaksa secara halus atau apa saja cara memaksa customer saya. Kerana saya juga tak suka di paksa. Membuat customer tiada jalan lain utk mengelak dari membeli kerana cara kita menjual.
.
Kerana saya sentiasa meletakkan diri sebagai pembeli. Serabutnya bila ada penjual yg terus2an mendesak, tak bagi peluang utk kita berfikir dgn baik, tak bagi peluang utk kita bercakap, guna ayat yg "mematikan" kita utk menolak dsb.
.
Diam pembeli mempunyai banyak maksud. Maybe : saya tak nak, saya fikir dulu, saya nak survey dulu, saya tak ada duit, saya prefer produk lain yg lebih sesuai, saya busy dsb.
.
Apa2 pun rezeki kita terletak pada tangan Allah, bukan pada tangan manusia. Allah yg menggerakkan hati "dia" utk memilih produk kita  berbanding produk lain. Jadi pergantungan hidup haruslah pada Allah. Bukan pada manusia.
.
Tapi tetapi tugas peniaga @ usahawan,berfikir & terus berfikir utk cara utk menarik minat pembeli utk membeli. Be creatif. Idea juga dtg dr Allah. Semoga Allah terus membantu kita mencari rezeki yg halal. Amin. :)





Tuesday, January 17, 2017

Cuba bayangkan setiap hari anda akan menerima RM86,400.

Tiba2 ada orang ambil RM10.

Adakah anda akan bising, complaint, marah dan cari orang yang ambil RM10 anda?

Atau anda akan enjoy balance RM86,390 yang anda ada?

You see, we have 86,400 seconds every day.

Jangan biarkan sapa2 rosakkan hari anda.

Ok?

Keep moving.

#gempur





Menarik these observations..

*KEKAYAAN" DI USIA TUA*

Rata-rata orang menjadi kaya apabila mencecah usia 50 tahun dan ke atas.
Mereka perolehi kekayaan dari pelbagai punca dan sumber semulajadi.

Antaranya:

*1. Ada PERAK di rambutnya.*
*2. Ada EMAS di giginya.*
*3. Ada GAS di perutnya.*
*4. Ada KRISTAL di ginjalnya.*
*5. Ada MINYAK di darahnya.*
*6. Ada GULA di air kencingnya.*
*7. Ada KAPUR di tulangnya.*
*8. Ada INTAN di hempedunya.*
*9. Ada CINCIN di jantungnya.*
*10. Ada BATU di pundi kencingnya.*

Namun mereka umumnya tidak sombong dan merendah diri.
Ini dapat dilihat dari jalannya yg kian menunduk.

Kekayaan dan sifat yang diperolehi di usia tua ini merupakan suatu mesej dari Allah bahawa kehidupannya didunia hampir tamat dan peringatan untuk bersiap kehidupan akhirat yang kekal abadi.

Mari muhasabah diri.





Monday, January 9, 2017

MENTAL BLOCK

Sila Share Jika Dapat Membantu Anda Dan Sahabat Lain...

manusia yg menjadi halangan utk berjaya!

11 MENTAL BLOCK MANUSIA

❌EGO

Benda ini paling besar dalam diri manusia yang menghalang untuk anda buat sesuatu diluar kotak akal.

❌SKEPTIKAL

Selalu berfikiran negetif dan tak cuba untuk mencari atau berfikir perkara positif. "aku ni boleh ke berjaya" "boleh ke aku buat bisnes" "kalau orang kata aku macam mana".

❌TAKUT

Selalunya kita takut nak memulakan sesuatu sebab kita tak pernah mula pun tapi kita cuma lihat orang yang gagal sahaja. Takut untuk buat tindakan nak berubah.

❌TAK YAKIN

Manusia memang ada perasaan nak kan kepastian baru yakin. Diri rasa tak yakin nak buat sesuatu. Nak lakukan tindakan biasa pon tak yakin macam mana nak buat tindakan luar biasa.

❌TAK LAYAK

Belum cuba lagi dah fikir diri tak layak nak buat. Sebab dengar kata-kata negatif dari orang lain. Padahal yang nak buat keputusan tu diri sendiri.

❌SUKA BERTANGGUH

Sikap ni memang semua orang ada. "Nanti dulu lah kejap lagi pon boleh buat. Esok ke. Bukan nak ke mana pon". Tapi kalau tindakan yang lambat maka hasil pon lambat la dapat.

❌BAGI ALASAN  .

Bila ditanya kau nak berjaya tak?. Semua orang cakap nak berjaya tapi alasan dia. "Aku tak pandai." "Aku tak ada masa la." Banyak alasan banyak la halangan.

❌TUNGGU DULU

Nak tunggu orang lain dah pergi jauh, dah berjaya baru nak tiru so lama-lama timbul lagi banyak alasan tunggu dulu lah aku sibuk lagi ni.

❌IKUT KAWAN NEGATIF

Berkawan dengan kawan-kawan negatif so hidup kita pon jadi negatif. Contohnya "eh jom keluar malam ni lepak dataran tengok race Ko bukan buat ape kat umah. Bini ko tidur kita keluar la." Lama kelamaan jadi habit dalam diri.

❌TAK BERSUNGGUH

Bila buat sesuatu tindakan dah bagus tapi tak bersungguh-sungguh. Bila ada ujian datang terus down. Tak nak cuba rempuhi. Last sekali putus asa.

❌SALAHKAN TAKDIR & AGAMA

Ni yang paling teruk orang yang menyalahkan takdir ni. Padahal diri sendiri yang tengah mencipta takdir tu. Kalau kita tak berusaha bagaimana kita nak nampak hasilnya. Kita sendiri yang sedang mencorakkan perjalanan dan peta kehidupan kita. Dalam AL QURAN disebut "ALLAH TAKKAN MENGUBAH NASIB SESUATU KAUM MELAINKAN MEREKA MENGUBAHNYA SENDIRI."

APA YANG KITA FIKIR
APA YANG KITA RASA
APA YANG KITA CAKAP
APA YANG KITA BUAT

SEMUA ADALAH DOA

ANDA ADALAH SIAPA YG ANDA FIKIRKAN
Cnp

#gempur
#ubuatudapat





Sunday, January 8, 2017

*✏ Kisah Pokok Buluh & Pokok Taugeh*

Kisah perbezaan antara pokok buluh dengan taugeh.
Taugeh letak hari ni, esok dah boleh lihat ia bercambah.

Berbeza dengan pokok buluh. Apabila ditanam, ia tidak akan tumbuh dengan cepat. Tiada perubahan selama beberapa bulan. Seolah-olah ia tidak hidup. Namun setelah ia mula membesar, ia akan membesar dengan pantas.

Kenapa ia begitu?
Kerana pada peringkat awal ia ditanam, ia membina akar yang kuat. Setelah akarnya kuat dan mampu menampung pembesarannya, barulah ia mula berkembang.
Walaupun ia berkembang tinggi dan besar, ia tidak akan jatuh kerana akarnya kuat dan kukuh.

📌Begitulah kita dalam membina bisnes. Jika cuba membesar tanpa landasan yang kuat, ia akan jatuh apabila sudah tidak mampu bertahan. Landasan itu adalah ilmu, strategi, pengalaman dan sistem yang terbukti efektif.

Jika mahu berjaya cepat, kita boleh belajar dari pengalaman dan kepakaran orang yang sudah berjaya.
Mereka itulah namanya mentor.

📌Jika belum ada orang yang menjadi mentor kita, maka carilah seseorang supaya dapat bantu kita naik ke puncak dengan lebih mudah pada tahun ini 2017.

Fast action, fast result.
Saya doakan perjalanan bisnes kita semua dipermudahkan pada 2017 ini. Dan ia mula berkembang menjadi titik tolak kejayaan kita semua.





Saturday, January 7, 2017

Renungan

4 Amalan agar mudah mencapai Redha Allah SWT

Berkata Syeikh Sya’rawi Rahimullah :

"Pertama : Bila kamu nampak semut, maka janganlah kamu membunuhnya. Carilah dengan itu wajah Allah, semoga Allah mengasihani kamu sebagai mana kamu mengasihaninya. Kamu ingatlah bahawa ia bertasbih kepada Allah, maka jangan engkau hentikan tasbih ini dengan membunuhnya".

"Kedua : Bila kamu nampak burung sedang minum air dari kolam, maka janganlah kamu lalu di sebelahnya sehingga menakutkannya. Biarkan ia dengan perasaan yang aman. Engkau carilah dengan itu redha Allah, semoga Dia mengamankan kamu pada hari di mana, nyawa telah sampai di tenggorok".

"Ketiga : Bila kamu hendak mengalihkan kucing yang sedang mengganggu di tengah jalan, elakkan dari membuatnya terkejut. Carilah dengan itu redha Allah. Semoga Allah memelihara engkau dari kematian yang mengejut".

"Keempat : Bila engkau terpaksa membuang sisa atau baki makanan, jadikanlah niat engkau hendak memberi makhluk lain makan. Carilah dengan itu redha Allah. Semoga Allah mengurniakan engkau rezqi dari jalan yang tak disangka".

"Bila engkau berniat menyebarkan perkataan-perkataan ini, niatkanlah dengannya kebaikan, semoga Allah melepaskan engkau dengannya kesusahan dari kesusahan dunia dan akhirat".

"Oleh itu buatlah kebaikan walau sekecil mana pun kerana engkau tidak akan tahu amalan mana yang dapat memasukkan engkau ke Syurga Allah SWT yang seluas langit dan bumi".

- Tuan Guru Ust Dr Haron Din.

Semoga bermanfaat.





👷 Ketika kita sakit....
Allah tarik 3 perkara:
😪 Allah tarik keceriaan wajah kita.
😪 Allah tarik selera makan kita.
👍 Allah tarik dosa kita.
💐 Apabila sudah sembuh, Allah hantar 2 benda aje:
💐 😃 Allah hantar balik keceriaan wajah kita.
💐 😃 Allah hantar balik selera makan kita.
💐 👌 Tp Allah TAK HANTAR BALIK dosa kita..
🌙 🌙 Allahuakhbar sayangnya Allah pada kita🌹 🌹 😍 😍 😊 👍  
Sebarkan jika anda yang terbaek

MENGELUH.  - Sedikit tazkirah untuk perkongsian:

😔 Ketika kita mengeluh: “ishh, aku penat sangat."
ALLAH menjawab: (وَجَعَلْنَا نَوْمَكُمْ سُبَاتًا)
“ Dan KAMI jadikan tidurmu utk istirehat (An Naba' : 9)

😔 Ketika kita mengeluh: “Beratnya dugaan ni, tak sanggup rasanya aku.
" ALLAH menjawab :
(لَا يُكَلِّفُ اللَّهُ نَفْسًا إِلَّا وُسْعَهَا)
“ AKU tidak membebani seseorang, melainkan sesuai kesanggupannya.” (Al Baqarah : 286)

😔 Ketika kita mengeluh :
“Serabutnyaa.
" ALLAH menjawab :
( أَلَا بِذِكْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ)
“ Hanya dgn mengingatKU hati akan menjadi tenang” (Ar Ra'd : 28)

😔 Ketika kita mengeluh: “Apa yg aku buat ni semua sia sia.
" ALLAH menjawab :
(فَمَنْ يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ خَيْرًا يَرَهُ)
"Siapa yang mengerjakan kebaikan sebesar biji zarah sekalipun, nescaya ia akan melihat balasannya ”
(Al Zalzalah : 7)

😔 Ketika kita mengeluh: “ takde sorang pun yang nak tolong aku." ALLAH menjawab:
(وَقَالَ رَبُّكُمُ ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ)
“ Berdoalah (mintalah) kepadaKU, nescaya Aku kabulkan”
(Al Ghafir : 60)

😔 Ketika kita mengeluh : “ Aku sedih sangat.” ALLAH menjawab:
( لَا تَحْزَنْ إِنَّ اللَّهَ مَعَنَا ۖ )
“ Janganlah kamu berduka cita, sesungguhnya Allah beserta kita " (At Taubah : 40)

Jangan banyak mengeluh. ❌😔 Banyakkan bersabar dan teruskan kehidupan ini dengan taqwa dan tawakkal.
Semoga menjadi insan yang bertakwa.
Hadapi dengan tenang.☺
Semoga berjaya.👍

Terdapat dua ✌ jenis manusia :
1. Bila dia baca dan lihat ilmu ini dia abaikan.
2. Bila dia baca sesuatu yang bermanfaat dia sebarkan





Friday, January 6, 2017

9 CARA MENJUAL PRODUK LAKU KERAS TANPA MENGGUNAKAN FBADS

Jangan tamak. Cuba praktiskan 1 daripada 9 cara ini.

Berdasarkan infografik yang diterbitkan oleh Referral Candy, cara-cara untuk mewujudkan marketing word of mouth adalah seperti berikut:
1) Menghasilkan produk yang sangat bagus, sehingga pelanggan bercakap-cakap tentangnya tanpa perlu minta sebarang ganjaran.
2) Berikan produk atau servis itu kepada golongan pelanggan yang mempunyai kuasa hebahan yang kuat.
3) Memudahkan cara untuk pelanggan menghebahkan produk kita kepada rakan-rakan mereka yang lain.
4) Bagaimana buat pelanggan rasa “Wow” bila guna produk kita? Ia mempunyai dua elemen asas iaitu inovasi dan cerita yang bermakna.
5) Selesaikan 1 masalah spesifik yang dihadapi pelanggan.
6) Tugas utama penjenamaan bisnes adalah menjawab soalan pelanggan iaitu, “Produk mana satu yang patut aku beli?”
7) Seth Godin memberi nasihat supaya jual produk kepada seorang pelanggan dahulu. Cari pelanggan yang betul-betul percayakan kita dan minta dia membeli.
8) Jika seorang pelanggan itu suka atau jatuh cinta pada produk yang kita jual, berkemungkinan besar dia akan beritahu kepada 10 orang rakan-rakannya yang lain.
9) Jika sebaliknya, berhenti jual produk itu dan cari lagi produk yang lain.

===
Apa asas word of mouth? Ada dua komponen penting.
===
Word of mouth merupakan kaedah marketing yang memerlukan dua asas yang kuat iaitu produk yang sangat bagus, dan strategi marketing yang unik.

Majoriti bisnes yang berjaya melaksanakan strategi word of mouth mempunyai kedua-dua komponen yang diberitahu.
Tanpa produk yang bagus, marketing sahaja tidak mencukupi.
Tanpa marketing yang mantap, produk yang bagus sahaja tidak mencukupi.

Apabila produk itu bagus dan marketingnya juga bagus, ia mempercepatkan keuntungan bisnes dan merendahkan kos-kos seperti pengiklanan dan kempen marketing.





- Dalam berniaga jangan malu. Orang lelaki tidak berani pakai baju kilat-kilat, saya pakai. Cipta kelainan. Hanya untuk bisnes. Jika diluar bersama keluarga saya lebih suka yang simple.

- Bangga dengan apa yang kita jual. Kalau kita malu nak jual, orang pun malu nak beli.

- Apa-apa benda yang kita jual mampu menjadikan kita jutawan. 'Produk' itu alat sahaja. Yang penting bagaimana cara kita memasarkannya.

- Buat sesuatu yang 'catchy' yang buatkan orang ingat.

- Buat periklanan diluar imaginasi anda.

- Beliau pernah buat jualan RM5 juta dalam masa 3 bulan pada awal perniagaannya.

- Pasang matlamat. Tulis apa yang hendak dicapai. Beliau pada awalnya, tulis impian di kertas A4 dan tulis tarikh bila nak capai. Antara impiannya ialah kereta idaman : kereta toyota camry dan nak beli satu unit kondominium. Sekarang beliau ada beberapa kereta mewah dan 200 properties seluruh Malaysia.





Popular Posts

Categories

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...